Hoe help ik mijn kind zijn/haar leesniveau op peil te houden tijdens de vakantie?

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!
Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je ereader vol) en ga bij de tent zitten lezen.

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke spellen mee.
Spelletjes zijn altijd een leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), Maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om het lezen op niveau te houden tijdens de vakantie.

Tip 3: Kinderboeken mee!
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.

Tip 4: Naar het museum
Op je vakantiebestemming zijn vast een paar boeiende musea te vinden waar je zelfs nog nooit aan gedacht had.

Tip 5: Lezen is overal
Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, lees- en doeboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen. Laat uw kind een boek op de achterbank voorlezen. Voor haar/hem leuk maar vaak ook voor u, als ouder, leuk tijdens de rit.

Met slechts een kwartiertje per dag helpt u uw kind om zijn of haar leesniveau te behouden tijdens de zomervakantie.

Tip 6: Vertier op de achterbank
Voor lange autoritten zijn niet alleen vakantieboeken superleuk en leerzaam, maar ook de iPad is tegenwoordig populair op de achterbank. Een paar goede apps erop en rijden maar!

Tip 7: Vakantiepost of een vakantieboek
Vakantiepost: schrijf over je vakantie, wat je hebt beleefd of wat het mooiste plekje was, neem het na de vakantie mee naar school, de nieuwe leerkracht kan het dan voorlezen. Maak zelf een vakantieboek: zoek leuke verhalen en plak deze in een plakboek, plak er foto’s en/of tekeningen bij, maak woordspinnen erbij, een strip, verzin zelf iets om het boek zo leuk mogelijk te maken.