Muiswerken
Hier vind je de link naar de Muiswerk website:
online.muiswerken.nl/
Rekenen
Voor rekenen hebben we als school gekozen voor de nieuwste versie van de methode “De wereld in getallen”. Dit is een methode die in het Nederlandse onderwijs het meest gebruikt wordt. Het is ook een methode die alle moderne inzichten rond rekenonderwijs in zijn aanbod verwerkt heeft. Dat betekent: onderwijs; rekening houdend met verschillen tussen kinderen, doelgericht en resultaatgericht en gebruik makend van digitale systemen.
Engels
In de onderbouw leren de kinderen Engels met de methode “Groove me“.
In de groepen 1 en 2 leren de kinderen aan de hand van muziek samen met Bobo the rockstar. Door middel van zingen, dansen en bewegen in verschillende thema’s zoals de seizoenen, je lichaam en je familie leren de kinderen Engels.
In de groepen 3 en 4 leren de kinderen Engels aan de hand van eenvoudige popliedjes samen met Okki the DJ. Door middel van zingen, dansen en bewegen leren de kinderen Engels aan de hand van verschillende onderwerpen die aansluiten op de thema’s die aanbod zijn gekomen bij de onderbouw. In de lessen maken we optimaal gebruik van het digibord met filmpjes, quizjes en diverse soorten vragen en opdrachten zodat ieder kind betrokken is en iets leert op zijn/haar eigen niveau of leerstijl.
In de groepen 5 t/m 8 wordt de methode “Take it easy” gebruikt. De Engelse taal wordt aangeboden met uitnodigende lesstof. Dit stimuleert de spontane taalverwerving. In deze methode wordt zowel aandacht besteed aan grammatica als aan de uitspraak. De thema’s uit de leerjaren 5 en 6 komen in groep 7 en 8 weer aan bod met een andere invulling. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen. Per leerjaar komen 6 hoofdstukken aan bod. Ieder hoofdstuk bestaat uit vier lessen en een toets. De lessen hebben een vaste structuur. Eerst maken de leerlingen kennis met een thema via een filmpje of lied. Dan volgen luister- en spreekopdrachten in de vorm van een dialoog, cartoon, spel of ‘total physical response-activiteit’. Het digibord speelt een prominente rol in de lessen. Op het digibord worden thematische filmpjes, leuke muziekclips en afwisselende opdrachten aangeboden. Ook kunnen leerlingen de les makkelijk her- of inhalen. Het digibord bevat alle onderdelen van de les waarbij de teksten worden uitgesproken. Je kan het digibord ook inzetten als pre-teaching voor leerlingen die moeite hebben met Engels. Ze kunnen de filmpjes, luistertekst, dialogen en woordjes vóór de les al een keer bekijken en beluisteren.
Bijkomende voordelen van het digibord:
· native speaking co-teachers
· extra ondersteuning voor dyslectische leerlingen
· alle opdrachten visueel én auditief
· oefeningen uit het werkboek
· een auditieve toets
· de mogelijkheid zelfstandig te werken
Wereldoriëntatie
In de groepen 5 tot en met 8 wordt vanaf dit schooljaar gewerkt met drie verschillende methoden die wel allemaal op dezelfde manier worden aangeboden. We gebruiken voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs en techniek geen boeken meer voor de kinderen. Alle lessen worden digitaal aangeboden. Dat betekent dat bij de kinderen een beroep wordt gedaan op diverse leerstijlen. Kijken, luisteren, onderzoeken, lezen enz. Lessen waarbij veel gebruik gemaakt wordt van filmpjes, quizen, verhalen, enz. en waarbij kinderen worden verrast door de inhoud van de les en zo gemotiveerd worden om te leren.
“Eigentijds” is de methode voor geschiedenis, “Grenzeloos” gebruiken we voor aardrijkskunde en “Binnenste Buiten” is de methode voor natuuronderwijs en techniek. Bij met name het laatste vak zal veel onderzocht en geëxperimenteerd worden door de kinderen.
Studievaardigheden
Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze kennis kunnen vinden, hoe ze grafieken en tabellen moeten lezen, hoe schema’s werken. Kortom hoe kom je op de goede en meest handige manier aan de gevraagde informatie. Bij de Cito-toetsen wordt dat vaak aan de kinderen gevraagd. Daarom gaan we dit jaar beginnen met de invoering van een methode voor studievaardigheden voor de groepen 6, 7 en 8.
Deze methode heet Blits en zal voor alle leerlingen een mooie steun zijn in de verdere loopbaan op de basisschool maar ook voor het voortgezet onderwijs.
Begrijpend lezen
Voor het vak begrijpend lezen gaan we volgend schooljaar werken met de methode “Grip op lezen” voor de groepen 4, 5 en 6 en in de groepen 7 en 8 komt “Leeslink”. De eerste methode is nog met gewone boeken en de tweede is dezelfde methodiek maar dan digitaal en gebruik makend van teksten uit de actualiteit. Belangrijk bij het begrijpend lezen is het feit dat leerlingen de goede leesstrategieën gebruiken. Dat staat centraal bij deze methoden.